جزایر گرمایی
جزایر گرمایی شهری
جزیره گرمایی سطحی از شهر است که به میزان قابل توجهی از مناطق روستایی اطراف گرم تر است. درجه حرارت بعضی شهرها یا مناطق شهری در مقایسه با محدوده روستایی اطرافشان یا حومه شهر بهطور قابل ملاحظهای افزایش یافته و این پدیده که از آن به عنوان جزیره گرمایی شهری یاد میشود، موجب بروز مشکلات فراوانی گشتهاست.
بررسیهای ماهوارهای نشان میدهد که تمامی شهرهای بزرگ روی زمین، به دلیل از بین بردن رستنیها و گیاهان و جایگزینی آنها با مصالح، به ویژه مصالح تیره رنگِ ساختمانی، دچار چنین مشکلی شدهاند. انرژی مصرفی برای گرمایش ساختمانها، آلودگی هوا و استفاده از مصالح نامناسب مانند آسفالت در کفسازی خیابانها و کوچهها، که جاذب نور خورشید است، از جمله عوامل تأثیرگذار بر ایجاد اثر جزایر گرمایی هستند. در طول روز سقف ساختمانها، خیابانها و سطوح تیره رنگ، گرما را جذب میکنند و تا ساعتها پس از غروب آفتاب آن را نگاه میدارند. در طی شب، گرمای ذخیره شده در خیابانها و ساختمانها به آهستگی به هوا آزاد میشود که این موضوع، روند کاهش دما را کند میکند. ساختمانهای بلندتر، گرمای بیشتری را در خود ذخیره کرده و روند خنک شدن هوا را کندتر میکنند. این پدیده باعث افزایش دمای مناطق مسکونی از ۲ تا ۱۵ درجه سانتیگراد شده و به نام پدیده جزیره گرمایی شناخته میشود. این گرما نه تنها باعث افزایش مصرف انرژی برای خنک کردن ساختمانها و افزایش سرانه بار مالی به ویژه در ماههای گرم سال و در مناطق مرکزی شهرها میشود، بلکه باعث ایجاد آلودگی در جو از جمله تولید گاز اُزن و افزایش ترکیبات زیان بار گوگردی و دیگر آلایندههای آسیبرسان در سطح زمین میشود.
هنگامی که سطح زمین از انبوه رستنیها و گیاهان سبز پوشیده شده یا خاک آن مرطوب باشد، گرمای جذب شده با تبخیر آب گیاهان به سرعت جایگزین میگردد و گیاهان از طریق برگها، آب خود را از دست میدهند که این موضوع منجر به خنک شدن هوا میگردد.
اختلاف دما بهطور معمول در شب بیشتر از طول روز است و در مواقعی که وزش باد ضعیف است، آشکارتر است. جزایر گرمایی هم در تابستان و هم در زمستان دیده میشود.
گذشته از تأثیر بر دما، جزایر گرمایی میتوانند تأثیرات فرعی بر هواشناسی محلی نظیر تغییر الگوی بادهای محلی، گسترش ایجاد ابرها و مه، رطوبت و میزان بارش نیز داشته باشند.